RatRig 400x400x700

Vad gör man när ett behov uppstår?? Man arbetar för att hitta en lösning.
Det var exakt vad vi gjorde för ca två månader sedan. Den äldre och mycket ombyggda Formbot Raptor 2.0 har under sommaren blivit trött av alla printjobb. Först printades det ett stor träd, och sedan ett helt hobbithus till Crafting by A9 - fantastiska projekt.
Att hitta en förnuftig ersättare har tagit en del tid och diskussion, men till slut valde vi en skrivare från RatRig från Portugal.
Vi kommer kort gå igenom de tekniska aspekter av skrivaren, men kommer inte in på själva monteringen.

Skrivaren är från grunden en V-Core 3.1 400 som är den senaste i deras näst största modell.

  • Byggvolym: 400x400x700mm 112 liter totalt

  • Ramen är byggd av 3030 aluminiumprofiler ihopmonterade med hörnplåtar och större avstyvninger printat i kolfiberförstärkt plast.

  • Alla linjära rörelser är styrd av MGN12 styrskenor från Misumi och remmar är Gates 9mm GT2

  • Som motor valde vi E3D istället för LDO som säljs med kittet, detta för att vi har erfarenheter med att dem går tystare, kallare, snabbare och med mindre resonans. Vi valde “High Torque” stegmotor på A och B motor och “Super Wooper” på alla tre Z-axlar.

  • Printhuvudet är ett EVA 3 printhuvud med en Orbiter F2.85 custom V6 kylfläns, titanium “heatbreak”, varmaren “CHC Volcano” från Trianglelabs och en “Nozzle X 0.8 Volcano” som sensor var det för oss klart att det skulle vara en SuperPINDA och kylningen till plasten levereras i mängder av två stycken 5015 fläktar från Sunon.

  • Varför vi valde att gå med 2,85 mm filament?? Lagret var redan fylld med det, det är billigt, mindre känsligt för toleransfel i produktion och vi anser att det har en generellt enklare hantering. Nackdelen är att det inte printas lika snabbt.

  • Till elektroniken valde vi att ta det senaste från BigTreeTech. Ett “MantaM8P” med tillhörande “CB1” modul och “HDMI5” skärm, detta skulle senare visa sig vara mindre smärtfritt att sätta upp än först väntat.

  • Alla delar printades i ABS+ från Esun i färgerna Ljusgrön och svart

Efter att ha printat ett par testprint mättade jag resonanserna i konstruktionen med en ADLX345 som jag fick koppla in på Manta kortets SPI2 pinnar. Det krävde en annan typ av uppsättning i .cfg filen, men blev faktisk enklare än att koppla in den till GPIO pinnarna på CB1 modulen.

Denna uppmätning visade att jag kunne printa med 7800mm2/sek i acceleration och fortfarende få bra resultat på delarna. Efter detta gjorde jag en kontroll av maxhastigheten och acceleration med en macro från AndrewEllis93 på github. Denna visade att rörelsesystemet kan flytta på sig med 400mm/sek och 20k acceleration utan problem, det är mer än vad jag hade väntat av denna skrivaren, på grund av den relativt tunga X-axel.

Efter att ha printat med skrivaren i tre månader måste jag säga att det är en supertrevlig 3D skrivare som leverera ett perfekt resultat oavsett vilket filament jag mater den med.

Föregående
Föregående

Design av printhuvud till Ultimaker 2+

Nästa
Nästa

Reservdel till Volvo P1800